Ingyenes szájüregi rákszűrés a WOHD alkalmából

2020 március 20-án Budapesten ingyenes szájüregi rákszűrést is végez az MFE az Egészséges Száj Világnapja alkalmából

Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja 2010-2020-2030 projekt keretén belül évente 185 helyszínen történik általános szűrővizsgálat.

2020-2022 Fókuszban a megelőzés; Gyermekek – Fiatalok – Családok éve

Az MFE a projektben a felnőtt lakosság ingyenes szájüregi rákszűrését végzi és megelőzési tanácsokat ad, a gyermekek esetében a szűrővizsgálat mellett interaktív szájápolási bemutatókat végez, emellett táplálkozási tanácsokat is ad.

2020. március 20.-án Budapesten lesz a nyitó rendezvény. (ez a WOHD nap)

A sztomato-onkológiai szűrés fájdalommentes, rövid alatt elvégezhető extra- és intraorális vizsgálatból áll. A szakember megtapintja az orcát, az áll alatti és a nyaki nyirokcsomókat, fogászati tükör segítségével megvizsgálja a nyelv mindkét felszínét, a nyelv alatti területet, az ajkakat, az orca belső felszínét, a kemény és lágy szájpadot, valamint a fogakat és az íny felületét.

Gyermekek esetében a fogorvos elvégzi a szűrővizsgálatot, ami a szájüreg lágy szöveteinek, és a fogak vizsgálatát jelenti. Ezt követően interaktív bemutató keretében mulázs és bemutató fogkefe segítségével megtanítja a gyermekeket a korrekt fogmosási technikára, valamint táplálkozási tanácsokat adnak.

A programról folyamatában bővülő információt talál: https://egeszsegprogram.eu/program-tajekoztato

magyar