Kurzus a COVID idején- MCP Athén beszámoló

 

A digitális fogászat korszerű újításai teljesen átalakítják a hagyományosan alkalmazott eljárásainkat. Az új módszerek oktatását célzó képzések száma ma még nemzetközi szinten is kevés. A Mastering Contemporary Prosthodontics egy egyedülálló kurzus, amely a fogpótlástan korszerű analóg és digitális eljárásait ismerteti. Az Athénban megrendezésre kerülő kurzus szervezője és vezető előadója a nemzetközileg is ismert és elismert protetikus Dr. Stavros Pelekanos.

 

A fogpótlástan valamennyi területét átölelő kurzus kiemelkedően magas színvonalát Dr. Pelekanos felkészültsége, szakmai tudása, kiváló oktatói képessége és az általa meghívott nemzetközi oktatók közreműködése biztosította.  

Dr. Francesco Mintrone Olaszországból érkezett. A digitális implantációs protetikát ismertető jól felépített előadásaiban szinte minden aktuális témát érintett: az okklúziós sík orientációja, a virtuális artikulátorok szerepe, az intraorális szkennelés gyakorlata, a cirkónium-dioxid anyagtana és face-szkennerek használata egyaránt bemutatásra került. Dr. Mintrone egy arcszkennert is hozott a kurzusra, amelyet élőbemutató során, működés közben láthattunk.

Dr. Andrea Ricci szintén Olaszországból érkezett a DSD software használatát ismertetni. Megismerkedtünk az intraorális szkenek és a mosolytervek fúziójának lehetőségeivel, azaz a megtervezett mosoly 3 dimenziós megvalósításának lépéseivel. Élőbemutató során fiatal hölgypáciens fotódokumentációjának, mosolytervezésének majd a diagnosztikus akrilát mintázat készítésének lépéseit követhettük végig.

Dr Ilina Roussou a fogpótlástan gnathológiai alapelveit ismertette, a CR meghatározására alkalmazható valamennyi ismert módszerről kaptunk oktatást, az arcívek, különböző síkokat használó artikulátorok ismertetése is a képzés része volt.  

Ukrajnából érkezett Dr. Nazariy Mykhaylyuk, aki a korszerű héjpreparációs technikákról, az ultravékony héjak anyagairól, izolálásról és cementezési technikáról, a mikroszkópos nagyítás szerepéről és a minimál invazivitás fontosságáról tartott előadást. Előadásaiban számtalan videó segítségével vezetett végig a digitális kezelések lépésein, lenyűgözően szép preparációkat, tökéletesen megtervezett és kivitelezett eseteket láthattunk.

A kurzus folyamán kiemelt hangsúlyt kaptak az élőbemutatók és a hands-on képzések. A gördülékeny lebonyolításról az Omnipress Központ gondoskodott. Remek jól felszerelt előadóterem, zökkenőmentes esetbemutatás közvetítések online, tökéletesen felszerelt hands-on kurzus jellemezte a szervezést és az infrastruktúrát.

A világ élvonalába tartozó előadók kihangsúlyozták, hogy a digitális fogászat számos olyan előnyt nyújt, amelyekkel a kezelések kiszámíthatóak, a végeredmény előrelátható lesz. Nagyszerű volt látni hova tart a fogászat, milyen átalakítást hoz a digitális technika, hogyan dolgoznak azok a kollégák, akiknél rutinszerűvé vált a digitális fogászat a mindennapokban.

Óriási élmény volt mindhármunk részére, hogy a covid pandémia kellős közepén is megszervezésre kerülhetett és a mai napig szinte hihetetlen, hogy eljuthattunk erre a kiemelkedően színvonalas, nemzetközi kurzusra. Minden jó, ha jó a vége: a profi szervezésnek köszönhetően, hazatérésünk után a pcr tesztjeink is negatív eredménnyel zárultak.

Dr. Borbély Judit

 

Képek:

1.     Csoportkép a nemzetközi résztvevőkkel.

2.     Hárman vagyunk a magyar csapat: Dr.  Gergely Zsófi, Dr. Szász Előd és Dr. Borbély Judit

3.     Csoportkép az Ukrajnából érkezett előadóval, Dr. Nazariy Mykhaylyuk-kal

4. és 5.  Hands-on kurzus a jól felszerelt asztal mellett

6.     Dr Ilina Roussou ismertette a fogpótlástan gnathológiai alapelveit.

7.     Dr. Nazariy Mykhaylyuk a korszerű héjpreparációs technikákról tartott előadást és hands-on oktatást.

8.     Dr. Andrea Ricci a mosolytervezés DSD software-s lehetőségeit mutatta be.

9.     Dr. Stavros Pelekaons élőbemutatója a  rendelőből you tube videón streamelve.

10.     Dr. Francesco Mintrone és Dr. Stavros Pelekanos az arcszkenner használatát demonstrálja.

magyar